In Geen categorie
Aussie Opvoeddagen 1 en 2 zitten er weer op met eigenaren en hun honden uit België en Nederland.
Vrijdag in deel 1 hebben we o.a. gewerkt aan:
Riemgebruik hoe en waarom
Beheersing
Contact op naam
Vrijwillig oogcontact
Stress regulatie
Waarschuwingssignaal
Negeersignaal
Lopen aan de lijn
Begeleiden van blaffen
Honden en mensen passeren
Wel/niet aaien voor beloning en hoe aaien
Spelen met de eigenaar inclusief de los en beheersing
Niet opspringen
Begeleiding van gedrag met alles op wielen, voetballende en rennende kinderen, de kat en het paard.
Begeleiding van gedrag richting mensen en honden, uitvallen, wegblaffen.
Wat te doen als je hond ergens van schrikt, hoe begeleid je dat
Hoe regel je dat mensen en honden op voldoende afstand blijven
Etc.

Tussendoor hebben de honden rust gehad, maar de baasjes niet😊 Die hadden enorm veel vragen en kregen een stuk theorie met bijbehorend filmmateriaal. Verder hebben we gekeken naar gangwerk van de honden en bijna alle honden doorverwezen naar de osteopaat/dierfysio omdat ze niet helemaal lekker liepen. Trekken aan de lijn en hoog springen tegen de eigenaar kan blessures opleveren bij de hond🐾
Een groot deel van de honden en baasjes kwam zondag terug voor deel 2 en een aantal die reeds eerder de Opvoeddag gevolgd had. Uiteraard zijn we begonnen met een stuk herhaling, vervolgens hebben we oefeningen uitgebreid, o.a. het negeersignaal.
Een belangrijk onderdeel tijdens Aussie Opvoeddag deel 2 is alle handelingen op het gebied van verzorging en de dierenarts. Meerdere honden accepteerden geen verzorging, zoals oren of ogen druppelen, tanden kijken of bij de dierenarts. Meerdere honden zetten hierbij hun tanden in richting eigenaar. Dat mag natuurlijk niet. Dus hebben we dat begeleid.
We hebben gewerkt aan counter conditioning bij vuurwerk en harde geluiden, tips gegeven en geoefend hoe je gedrag van je hond kunt begeleiden bij schrik. Het aanleren en het nut van aanleren van een muilkorf hebben we uitgelegd en voorgedaan. De relax hebben we aangeleerd. Voorbeeldhonden Bright, Wish en Hazel waren weer zeer handig en nuttig om erbij te hebben.
De honden hebben even rust gekregen, we hebben een demo clickeren met hond gegeven en daarmee leerprincipes laten zien en toen… mochten de mensen elkaar clickeren. Leuke, gekke opdrachten waarbij de “hond” enorm moest nadenken waarvoor hij de click kreeg en wat de uiteindelijke oefening was. De mens moest goed timen en nadenken waarvoor de mens wilde belonen. Altijd een hele mooie eye opener.
Vervolgens zijn we met de honden het bos in geweest. We moeten dan een weg oversteken en de “autonajagers” kunnen we er dan feilloos uithalen. Daar hebben we even apart mee gewerkt; tips en oefeningen hoe je het najagen van auto’s kunt voorkomen en begeleiden. In het bos hebben we gewerkt aan alle belangrijke oefeningen die we op het veld aangeleerd hadden. En de verzorgingshandelingen hebben we herhaald, waarbij de eigenaren ze nu konden doen met zelfvertrouwen en de honden mooi gedrag lieten zien.
Lekker samen in het zonnetje geluncht, de honden hadden rust. Na de lunch waren de “prikkels” weer aan de beurt. Poes Miss Peanut, ruiter Amy met paard Jayla en een deel van onze kudde schapen met herdershond Ross om de schapen onder controle te houden. Poeh, dat is voor veel honden en eigenaren weer erg lastig🙃. Heel veel gedrag begeleid want het najagen is natuurlijk enorm aantrekkelijk voor ons ras en menig Aussie en kruising Aussie/border collie had al enige “leuke” najaagervaring. Leuk voor de hond, niet leuk voor de eigenaar 🙃
Bij het begeleiden van gedrag hebben we vooral gewerkt aan duidelijkheid en timing. Niet achter de feiten aanlopen, maar je hond begeleiden voordat de hond de fout in gaat. En hoe begeleid je je hond, wat wel en wat niet doen.
Daarna was het tijd voor trucjes, gegeven door instructeur Amy en haar Aussie Hazel. Altijd leuk en goed voor binding, lichaamsbesef, etc. Met een kruising Aussie x border collie heb ik aan de weg gewerkt aan het niet najagen van auto’s. Kelly heeft met een wat gevoeliger hond gewerkt aan de prikkels; deze had even rust toen we met de rest aan de prikkels werkten.
De honden kregen na de trucjes rust, de baasjes een ijsje en toen was het…. frisbeetijd! Voordat je kunt gaan frisbeeën moet je eerst leren gooien en van wie kun je dat beter leren dan van onze eigen Amy😊 Na de gooitraining hebben we de groep verdeeld tussen Kelly en Amy en hebben alle honden heerlijk gefrisbeet, uiteraard één voor één op onze omheinde velden. Ze vonden het allemaal super leuk🥏🥏🥏🥏
We hadden nog een kwartier over en er waren vragen over spel tussen honden onderling. We hebben gekeken naar “spel”, eerst twee jonge Aussiedames en er later twee aan toegevoegd en geconcludeerd dat het spel hard en ruig was, oftewel geen spel. Bij het terug willen roepen hadden de honden poep in de oren en reageerden niet op naam en de hier. Dus die ook uitgelegd, de consequenties benoemd, de leerprincipes benoemd en uitgelegd wat ze moeten doen als hun hond niet komt.
Twee hele volle dagen, honden moe, baasjes moe, instructeurs moe😃
Dank je wel Iris Klaverveld , Kelly Lubbers-ter Doest en Amy von Piekartz voor jullie tomeloze inzet en Aussie eigenaren heel veel succes met de gekregen info en begeleiding van gedrag🐾

Leave a Comment